domingo, 20 de noviembre de 2016

20 de novembre del 36, la mort de DURRUTI, company i revolucionari

20 de novembre del 36, la mort de DURRUTI, company i revolucionari.


Ara fa 80 anys que va morir Buenaventura Durruti Dumange (Lleó 1896 – Madrid 1936) va ser un lluitador anarquista. Nascut el 14 de juliol de 1896, a León. Fill d’obrers, el seu pare va ser adobador i va estar lligat a la lluita del proletariat espanyol. En 1903, va ser arrestat durant una vaga a favor de la reducció de la jornada laboral a deu hores. En eixir de la presó, es va emprar com a obrer ferroviari. Els seus avis van córrer sort semblant. Tot açò, sumat a la misèria que va viure des de xicotet, va determinar la seua vida com a revolucionari.
Ilya Ehrenburg , que va conèixer personalment a Buenaventura i va ser amic seu des de 1931, va escriure sobre ell:
“Cap escriptor s’haguera proposat escriure la història de la seua vida; aquesta s’assemblava massa a una novel·la d’aventures… Aquest obrer metal·lúrgic havia lluitat per la revolució des de molt jove. Havia participat en lluites de barricada, assaltat bancs, llançat bombes i segrestat jutges. Havia sigut condemnat a mort tres vegades: a Espanya, a Xile i en l’Argentina. Havia passat per innombrables presons i havia sigut expulsat de vuit països”.

Aquesta petita i modesta crònica, feta des de el cor de les anarquistes de Castelló, naix per mantenir viva la seva memòria i el seu record. Sempre estaràs als nostre cors, als de CGT Castelló i el moviment Llibertari, company Durruti.

Novembre 2016.

No hay comentarios:

Publicar un comentario