jueves, 3 de noviembre de 2016

ACTE 12 DE NOVEMBRE, 18h: CAPITALISME AL SERRALLO (VI JORNADES ANTICAPITALISTES)









 
ACTE 12 DE NOVEMBRE: CAPITALISME AL SERRALLO.

El polígon petroquímic del Serrallo i la Dàrsena Sud del Grau de Castelló, abans de 1967, eren espais naturals de la nostra comarca, que uneixen Almassora i Castelló, el Grau i la nostra mar. Una bonica marjal on l’aigua dolça i salada es mesclaven, on els llauradors i pescadors convivien amb la font de la Rabassota, com deien a Almassora o les graueres la font de la Barrassota, la sèquia mitgera i a l’estiu, per vora mar, anàvem a per sardina al Grau o els nostres veïns venien a per taronges a Almassora. NO era idíl·lic, però si un espai de convivència i conflictes, d’amors i un gran senillar per donar menjar a les besties en l’hivern. I una bona mar per els ralladors, per les anguiles i les llises, granotes i saps vivien al senill i la marjal protegia un ecosistema molt productiu.
A l’any 1955, amb l’amenaça d’expropiació de tot el terreny, conten els vells, que va haver un conat de revolta camperola, de corbelles i falçons, de dalles i garrots, que a mes de quatre van portar a la presó o van rebre colps de verga falangista, i va vindre l’expropiació forçosa.   


El feixisme franquista del 39 i la dictadura posterior, van destrossar aquest espai. Van fugir les polles d’aigua i desaparèixer les alcries i la font de la Barrassota. Va vindre el maleït dictador Franco un sis de juny de 1967, a donar els terrenys als capitalistes nord-americans, a la ESSO i la mar a una plataforma petrolífera. Va començar l’època de les multinacionals, de l’explotació de lo públic en unes poques mans, del càncer del capital. I fins ara, l’historia ja esta contada, creiximent de beneficis capitalistes i contaminació de tota la comarca, a canvi de res, ni tant sols es queden aquí els diners, van al Japó, a EEUU, a l’Anglaterra i a comptes bancaris dels grans accionistes transnacionals.  Des de CGT i la Plataforma Contaminació NO, denunciem que aquí es queda el fum, la pols i les malalties respiratòries. I el perill, de explosió o d’escap de gas, mentre el gran capital, en convivència amb polítics que fan viatges a menjar susi i beure sake i les institucions publiques que tot heu signen i permeten, junt a la universitat que rep quatre perres per callar i atorgar. Es el poble, o els pobles, els que pateixen aquest descontrol.


Primer va arribar el capitalisme de la ESSO, la Caprolactama i va nàixer Petromed y Proquimed, després el grup British Petroleum i la planta química a la multinacional japonesa UBE.
Les set empreses que formen el polígon del Serrallo en Castelló (BP, CLH, Iberdrola, Praxair, Repsol Butano, Sitaspe y UBE) han constituït la Associació de Industries del Serrallo (INDES),
El 45% del total de diòxid de carboni (CO2) emès a la atmosfera per empreses contaminats, al País Valencia, son les indústries del polígon del Serrallo de Castellón , segons es desprèn del Registre Estatal de Emissions i Fons Contaminants (EPER) del Ministeri.
La Central Tèrmica de Castelló, BP Oil y UBE Chemical Europe omplin els nostres pulmons de gasos i partícules contaminants.

I el últim i mes important capítol del ambiciós pla de creixement capitalista, la inauguració de la  Dàrsena Sud (subvencionada per Fondos FEDER 07-13 i Fondos de Cohesió en la seva  primera fase) i que son:

PortSur. Terminal pública per la descarrega, acopi i expedició de granel sòlid, amb  una superfície concessionada de 77.000 m2 i  dotada d’un moll de 500 metres.
Élite Cements, S.L. Parcel·la per moldre clínquer i producció i explotació de cement  Pòrtland, amb una superfície concessionada de 30.000 m2. , junt amb Cemex. Parcel·la per moldre clínquer i producció i explotació de cemento Pòrtland, amb una superfície concessionada de 40.250 m2.
Infinita Renovables. Planta de producció de biodièsel a partir d’olis vegetals (amb una parcel·la de 70.037 m). Disposa d’un atraquí particular front a la parcel·la, el qual se connecta amb tubàries de la planta a la refineria de BP Oil.
Companyia Logística de Hidrocarburs (CLH). Instal·lació de braços i conducció per a la descarrega de gasolines i gasolis que connecten la planta d’almacenament amb les instal·lacions portuàries, amb una superfície concessionada de 2.256 m2.

Amb tot açò, per a la gent de CGT i la població de les nostres comarques, per als activistes de Contaminació NO, el capitalisme de les multinacionals del Serrallo i la Dàrsena Sud sols te un únic interès, omplir-se les butxaques a costa de la salut del nostre ecosistema i les nostres vides.

La lluita ve de lluny i seguirà, fins que aconseguim, per a les generacions venideres, un espai públic sà i saludable, un equilibri de la economia sostenible per tota la ciutadania, un aprofitament dels recursos col·lectius racional i controlat i una mar neta i publica.
Aquest es el nostre compromís de lluita i de esperança.

NOVEMBRE 2016
Salut  CGT Castelló i Plataforma Contaminació NO de les Comarques de Castelló   



No hay comentarios:

Publicar un comentario